Bernd de Roo neemt ons in zijn lezing mee langs zijn familieleven, zoals dat zich vóór en na WO II daar voltrok. “Langzaam worden de bakens verzet. De komst van mijn schoon-vader in 1937 naar Nederlands-Indië, en het leven van mijn schoonmoeder (geboren in Indië in 1921) worden toegelicht. Daarop volgende oorlogsjaren met haar verschrikkingen. Zij keren na de oorlog in 1946 terug naar Nederland. En na de oorlog komt eerst mijn vader in 1948 naar Indië (Sumatra, Pladjoe) en later mijn moeder (getrouwd met de handschoen). Uiteindelijk moeten zij het land verlaten (1949 onafhankelijkheid Indonesië). Ik word in 1950 in Den Haag geboren. Van mijn schoonfamilie ken ik veel details uit de oorlogstijd (grotendeels van na hun overlijden). Van mijn familie ken ik vrijwel geen details over deze jaren (behalve de bijgevoegde foto van mijn vader in tenue met Oranjeband). Ook als tweede generatie kan ik hier het een en ander vertellen…. En uiteraard heb ik ook een mening over de dekolonisatieperiode met recente info!”